11000 Beograd, Pančevački put 104A

SPECIFIČNOSTI GREJNIH ELEMENATA U ODNOSU NA VRSTU ZAGREVANOG MEDIJA

Čvrsta materija se najlakše zagreva ako se grejač dimenziono prilagodi tako da ima što veću dodirnu površinu sa materijom koju treba zagrejati.

Čvrsta materija se najlakše zagreva ako se grejač dimenziono prilagodi tako da ima što veću dodirnu površinu sa materijom koju treba zagrejati. To može biti urezan žleb u objektu u koji se ubacuje cevni grejač, izbušena rupa u koju se ubacuje patron grejač ili se može koristiti infracrveni grejač postavljen u neposrednoj blizini objekta. Grejni kablovi su jako praktični u ovom slučaju, jer se mogu prilagoditi svakom obliku. Cevni grejači ugrađeni u kalup se mogu opteretiti do približno 9 W/cm2 i imaju maksimalnu temperaturu do 650 °C.

Tečnosti se najlakše zagrevaju direktnim uranjanjem grejača u njih, gde je iskorišćenost energije bliska 100%. Tu su najzgodniji cevni i patron grejači. Ukoliko je potrebno zagrevati cevnu instalaciju obično se primenjuju grejni kablovi koji se lako prilagođavaju obliku instalacije.

Gasovi se zagrevaju po istom principu kao i tečnosti samo što je procenat iskorišćenosti energije nešto niži. Cevni prohromski grejači se mogu opteretiti do 4.5 W/cm2 i imaju maksimalnu temperaturu do 650 °C.