11000 Beograd, Pančevački put 104A

PRODUŽITE ŽIVOT VAŠEG GREJAČA

Većina procesnih inženjera ne razmišlja mnogo o grejačima koji rade u procesima u njihovim fabrikama ukoliko oni ne otkažu, što može zahtevati značajno ulaganje sredstava i vremena u interventno održavanje i popravku sistema. S druge strane grejači su značajni u mnogim proizvodnim aplikacijama, te prestanak rada grejnog elementa može da iskomplikuje stvari i napravi krupnije probleme. Primenom ovih nekoliko jednostavnih uputstava, ne samo da ćete umanjiti šansu za otkaz grejača, nego ćete i smanjiti troškove održavanja, ali i povećati efikasnost grejača.

Većina procesnih inženjera ne razmišlja mnogo o grejačima koji rade u procesima u njihovim fabrikama ukoliko oni ne otkažu, što može zahtevati značajno ulaganje sredstava i vremena u interventno održavanje i popravku sistema. S druge strane grejači su značajni u mnogim proizvodnim aplikacijama, te prestanak rada grejnog elementa može da iskomplikuje stvari i napravi krupnije probleme. 

Primenom ovih nekoliko jednostavnih uputstava, ne samo da ćete umanjiti šansu za otkaz grejača, nego ćete i smanjiti troškove održavanja, ali i povećati efikasnost grejača.

Najčešći razlog prestanka rada grejnog elementa je kontaminacija. Tokom ciklusa zagrevanja i hlađenja, plašt grejača se širi i sakuplja što omogućava nečistoćama da uđu u materijal. Ovo može dovesti do oštećenja plašta i prodora elektroprovodnih materijala u grejač. Zato je važno držati organske i druge elektroprovodne materijale dalje od grejača.

Krajevi grejača trebaju biti zaštićeni od povišene temperature, kao i od mehaničkih oštećenja ukoliko je grejač montiran na pokretni deo mašine. Negrejna zona grejača će u velikoj meri zaštititi kontaktne spojeve od pregrevanja. 

Ukoliko je predviđeno da se grejni element postavi u neki žleb ili kalup, napraviti tako da se ostavi što manje slobodnog prostora kako bi prenos toplote bio efikasniji i na taj način smanjilo pregrevanje. 

Uvek je preporučljivo uzemljiti opremu u koju je ugrađen grejač kako bi se smanjila šansa za oštećenje mašina i povredu radnika.

Temperaturni ciklusi jako nepovoljno utiču na dugotrajnost grejača, naročito oni koji dozvoljavaju potpunu ekspanziju i kontrakciju otporne žice u brzom ciklusu od 1 min i slično. Ovo izaziva ozbiljan stres i oksidaciju otporne žice u grejaču.

Izbor materijala plašta treba da bude kompatibilan sa temperaturom i željenim vatnim opterećenjem. Ugljenični čelici i aluminijum su dovoljni ako temperatura ne prelazi nekoliko stotina stepeni, ali kako temperatura raste, tako se izbor plašta cevnog grejnog elementa smanjuje. Za više temperature se mora koristiti nerđajući čelik. Kako temperature rastu, tako se mora smanjivati vatno opterećenje, kako bi se sprečilo da otporna žica oksidiše i prerano otkaže. 

Grejače uronjene u tečnost treba postaviti tako da se obezbedi maksimalna konvekcija. Grejni element ne treba da bude postavljen tako da izaziva preterano sakupljanje kamenca ili drugog materijala oko sebe, kao ni da ograničava protok tečnosti oko sebe. Grejač mora biti uronjen svo vreme, ne sme ostajati bez tečnosti i i nesme se postaviti na način koji će izazvati parcijalno ključanje i zarobljene džepove pare.

Kamenac, ulja od kuvanja i drugi materijali koji se gomilaju na površini grejača, vremenom smanjuju efikasnost transfera toplote, usled čega grejni element radi na povišenim temperaturama, a ovakvo stanje skraćuje radni vek grejača. Kako bi se sprečila ovakva situacija, potrebno je povremeno čišćenje grejnog elementa od kamenca, ulja i dr nečistoća.